tisdag 26 maj 2015

Gifter i mat

Då och då kommer det rapporter om att man har upptäckt att halten av något gift i något livsmedel överskrider gränsvärdet. Det är ju hemskt att halten överskrider gränsvärdet, men varför tillåts det vi äter innehålla några gifter alls?

Senast var det kadmium i pasta. (Länk till artikel på SVT och Länk till artikel på SVD.) Kadmium är en tungmetall som är giftig i högre doser. Det binds i kroppen i njurar och lever. Innan dess var det arsenik i riskakor o.s.v. o.s.v. Hörde också att vindruvor är den frukt som innehåller flest antal olika gifter. Alla under gränsvärdena, men vem vet hur denna coctail av gifter påverkar oss?
Vad kan man göra? Man kan förstås undvika att äta de livsmedel som kan innehålla gifter. Just pasta eller riskakor är ju inte så svårt att undvika, men det kanske inte alltid är lika lätt. Man kan dock vara noga med ursprunget och välja ekologiskt, kravmärkt o.s.v. Då kommer man ganska långt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar