torsdag 27 november 2014

Myter om LCHF

Tänkte skriva lite om några av de myter som finns kring LCHF. Vid det här laget har jag läst väldigt mycket om sockrets respektive fettets påverkan på våra kroppar. In i minsta detalj. För mig är det ingen tvekan om att vi har gjort fel de senaste 30 åren när vi har gått över till en fettsnål och kolhydratbaserad kost. Det är bara att se sig om i samhället. Övervikt och metabola sjukdomar, t.ex. diabetes, ökar lavinartat och gör vi ingenting kommer kostnaderna för behandling av dessa sjukdomar stiga oss över huvudet och många människor kommer att må dåligt och t.o.m. dö i onödan. Detta gör att jag inte blir påverkad eller osäker när det kommer larmrapporter om LCHF i media. Eller när Livsmedelsverket eller någon dietist försöker övertyga oss om att vi ska strunta i nyare modernare forskning och fortsätta äta kolhydrater och margarin som vi bli så sjuka av. Eller av negativa kommentarer om LCHF i allmänhet. Läs på du också!

Till myterna då:

1. LCHF är en extrem diet

För det första är LCHF inte en diet som man kör som bantningskur en kort period. Det är snarare en livsstil som är långt ifrån extrem. Min uppfattning är att det är den fettsnåla kolhydratbaserade kosten som är extrem. Eftersom vi bara blir fetare och sjukare kanske vi måste backa bandet till hur vi åt för länge sedan, innan fetmaepidemin startade eller tom till när vi utvecklades som art. Vi åt knappast mängder med stärkelse, raffinierat socker och mjöl utan snarare kött, fisk, fågel och de ätbara växter och bär vi kunde hitta i naturen. Vad är det extrema i att äta naturlig mat med mycket grönsaker och naturliga fetter?

2. När man äter LCHF måste man äta så sjukt mycket fett.

LCHF betyder Low Carb High Fat. Man får mindre energi från kolhydrater och mer från fett. Att man får en stor andel av sin energi från fett betyder inte att man behöver äta en stor mängd fett. Olivolja och smör är rent fett och även ganska små mängder ger mycket energi och mycket mättnad.

3. Man äter så himla mycket kött med LCHF. Är det så bra för miljön, plånboken och får man inte cancer av rött kött?

Det finns ingenting som säger att man måste äta mycket kött eller protein överhuvudtaget när man äter LCHF. Jag äter inte mer kött nu än jag gjorde innan, snarare tvärtom. Det finns till och med vegetarianer som äter LCHF. Särskilt om man har svårt att reglera sitt blodsocker ska man vara försiktig med att äta för mycket protein. Det protein som kroppen inte använder omvandlas nämligen till glukos och höjer blodsockret.

Inom LCHF förespråkas ekologiska varor och gräsbetat kött, vilket inte belastar miljön så mycket. Det är kor som står i en lada och tuggar snabbsmälta kolhydrater i form av spannmål som inte är bra för miljön. Här är en bild som kommer från Matfusket som visar kött från kor uppfödda på spannmål till vänster och kött från kor som ätit det de är genetiskt anpassade för - gräs - till höger. Skillnad, eller hur?


Det där med att man får tjocktarmscancer av rött kött är också omtvistat. Nyare forskning visar på annat. Det man vet säkert är att cancerceller livnär sig på socker i blodet. Kanske sockret är boven även där? Mer om det i ett annat inlägg.

4. Blodkärlen kleggar igen av allt fett.

Jag tror att mitt inlägg om kolesterol igår förklarade att det är helt fel och varför.

Det går jättebra att skicka ett meddelande till mig på facebook: Låt maten vara din medicin om du har några frågor eller kommentarer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar